Jak zrobić masę cukrową w domu?

Masa cukrowa to plastyczny cukier, który służy do dekoracji słodkich wypieków. Najczęściej służy do powlekania tortów, dzięki czemu zyskują one gładką, estetyczną powierzchnię. Choć mogłoby się wydawać, że jej przygotowanie jest skomplikowane, w praktyce okazuje się, że wcale tak nie jest. Jak zrobić masę cukrową w warunkach domowych?

Co będzie potrzebne?

Do sporządzenia elastycznej i giętkiej masy potrzebne są następujące składniki:

– 7 szklanek cukru pudru;
– 4 łyżeczki żelatyny;
– 100 g glukozy w proszku (może być również w płynie);
– kieliszek wody.

Do masy cukrowej opcjonalnie można dodać naturalny barwnik spożywczy, który nada jej pięknego, żywego koloru oraz aromat np. pomarańczowy, czy migdałowy (wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych).

Przygotowanie

Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie żelatyny w ciepłej wodzie. Potrzebuje ona około 10-12 minut, aby zwiększyć swoją objętość. Następnie przelewa się ją do garnka i podgrzewa na małym ogniu. Ważne, aby całkowicie się rozpuściła.

Do żelatyny należy dodać glukozę i mieszać wszystko przez 3 minuty. Tak sporządzony roztwór koniecznie trzeba ostudzić, po czym przelać do dużej, metalowej miski.

Kolejnym etapem jest dodanie barwników i ekstraktów smakowych. Po wymieszaniu nadchodzi czas na połączenie zawartości miski z cukrem pudrem. Biały proszek dodaje się stopniowo, jednocześnie wyrabiając masę.

Gdy wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, masę cukrową można przenieść na stolnicę i wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut. Następnie należy ją rozwałkować tak, aby otrzymać placek o grubości 5 mm. Od tego momentu można przystąpić do dekoracji ciasta.