Czy warto korzystać z aluminiowej blachy do pieczenia?

Jak każdy kucharz doskonale wie, jeśli chce się upiec np. ciasto, koniecznie trzeba mieć w kuchni specjalne blachy do pieczenia. Oczywiście nie mogą to być przypadkowe naczynia, lecz takie, które zrobione są z odpowiedniego rodzaju materiału. Ostatnimi czasu bardzo popularne są np. aluminiowe blachy do pieczenia. Czy faktycznie warto z nich korzystać?

Jakie są zalety aluminiowych blach do pieczenia?

Za co tak powszechnie kocha się aluminiowe blachy do pieczenia? Przede wszystkim z powodu ich bardzo niskiej ceny, a także ogromnej dostępności. Jeśli akurat nie posiada się takiego naczynia do pieczenia, a jest nagła potrzeba czegoś upieczenia, można bez problemu iść do pierwszego pobliskiego sklepu i takie blachy się w nim dostanie.

Czy blacha aluminiowa ma jakieś wady?

Niestety na tym się kończą zalety takich blach. Poza niską ceną oraz wysoką dostępnością, na ich użytkowników czekają często naprawdę dość poważne wady. O czym konkretnie mowa?
Aluminiowa blacha do pieczenia to coś, co przede wszystkim bardzo mocno przywiera do ciasta. Powoduje to, że jeśli chce się upiec w niej ciasto, koniecznie trzeba powierzchnie blachy czymś posmarować, lub też ewentualnie piec na specjalnym papierze do pieczenia.
To jednak nie koniec, ponieważ modele aluminiowe są wysoce podatne na rdzewienie, a to sprawia, że mocno trzeba o nie dbać np. poprzez ich regularne i bardzo dokładne czyszczenie. Można oczywiście pokrywać ich powierzchnie specjalnymi substancjami ochronnymi, lecz ich skuteczność nie jest na zbyt wysokim poziomie.

Blachy aluminiowe dostępne na Polmarkus.