Naczynia z powłoką ceramiczną

W wielu kuchniach coraz częściej można znaleźć różnego rodzaju naczynia powłoką ceramiczną. Trudno się temu dziwić, biorąc pod uwagę szereg zalet takich naczyń. Najważniejszą, ale nie jedyną zaletą jest nieprzywieralność takiej powłoki. Przyjrzyjmy się dokładniej tego typu naczyniom.

Czym jest powłoka ceramiczna?

Powłoka ceramiczna powstaje dzięki wypaleniu odpowiedniej mieszanki minerałów oraz gliny w temperaturze przekraczającej 1200°C. Przez analogię tego procesu do klasycznej ceramiki na naczynia z taką powłoką często też mówi się „garnki ceramiczne”, jak widać tutaj: https://ostry-sklep.pl/garnki-ceramiczne

Powłoka ceramiczna jest gładka, trwała i odporna na zarysowania. Wytrzymuje temperatury od -20 do ponad 400 stopni Celsjusza. Jedyne czego nie lubi to nagłe zmiany temperatury, które mogą ją uszkodzić.

garnek ceramiczny

Rodzaje naczyń z powłoką ceramiczną

Rynek oferuje różne rodzaje naczyń z powłoką ceramiczną. Najczęściej są to garnki ceramiczne oraz patelnie, ale znajdziemy też rondle, różnego rodzaju formy do pieczenia i zapiekania, a nawet grille elektryczne. Dzięki powłoce ceramicznej z łatwością można gotować i smażyć z użyciem jedynie minimalnej ilości tłuszczu, co jest szczególnie ważne dla naszego zdrowia.

Garnki z powłoką ceramiczną najczęściej wykonane są z aluminium. Samo aluminium doskonale przewodzi ciepło, ale jeśli nie jest anodowane może być szkodliwe dla zdrowia. Pokrycie go powłoką ceramiczną sprawia, że takie garnki są w pełni bezpieczne.

Patelnie z powłoką ceramiczną to niezbędnik zdrowej kuchni. Nie niosą takiego ryzyka jak patelnie teflonowe przegrzania lub zarysowania (przypomnijmy, że taki teflon jest toksyczny). A jednocześnie pozwalają smażyć na niewielkiej ilość lub wręcz bez tłuszczu.