Ten przepis warto znać!

Jest kilka takich przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Bezwzględnie należy do nich przepis na sos beszamelowy: https://www.mniammniam.com/Sos_beszamelowy-3640p.html, który jest świetnym uzupełnieniem wielu prostych, jak i wykwintnych dań. Każda dobra gospodyni przynajmniej raz wykonywała go w swojej kuchni. Ten przepis warto znać. Dlaczego? Oto odpowiedź.

Początki

Historia sosu beszamelowego sięga czasów Ludwika XVII. Ten biały, gęsty, kremowy i niezwykle smaczny sos zawładnął najpierw sercami francuzów, później innych obywateli. Również w Polsce jest bardzo popularny i chętnie robiony w domach, restauracjach i na różnego rodzaju przyjęciach. Jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Wystarczy tylko, dobry i sprawdzony przepis na sos beszamelowy.

Podstawa tkwi w produktach

By stworzyć sos beszamelowy wystarczy kilka produktów, które zawsze znajdują się w każdej kuchni. Mianowicie, podstawowy przepis na sos beszamelowy to: 200 ml mleka, około 50 g twardego żółtego sera, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, gałka muszkatołowa oraz po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu. Tworzenie sosu rozpoczynamy od rozpuszczenia na małym ogniu masła, następnie dodajemy mleko oraz po troszeczku mąkę. Dodając mąkę – ciągle mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie do garnka wędrują przyprawy i ser i tak przygotowaną konsystencję chwilę gotujemy, intensywnie mieszając. Po około 8 minutach możemy zdjąć garnek z ognia, gdyż mamy gotowy sos beszamelowy.

Dodatek do wielu dań

Dlaczego sos beszamelowy uwielbiany jest przez większą część polaków? Ze względu na jego charakterystyczną, kremową konsystencję, intensywny smak oraz uzupełnienie wielu prostych, jak i bardziej skomplikowany dań. Można go podawać samodzielnie lub polać nim ulubione mięso lub rybę. Świetnie pasuje jako sos do makaronów, lasagni czy ryżu. Niektórzy jedzą go z naleśnikami, inni z warzywami. Jeszcze inni nie wyobrażają sobie gorącej i smacznej zapiekanki bez tego sosu.

Jak wynika z powyższego warto znać ten przepis, by uzupełnić nim swoje potrawy. Gwarantujemy, że jak raz spróbujesz, będziesz po niego sięgał bardzo często.