W nowoczesnej kuchni występuje coraz więcej warzyw. Powoduje to konieczność przygotowywania ich na wiele sposobów, aby dopasować smak do oczekiwań konsumentów. Kucharze stosują wiele nawet nieoczekiwane połączeń, aby wydobyć smak warzyw i podkreślić dodatki użyte do potraw.
Technika dekoracji stołu za pomocą warzyw
Profesjonalni kucharze używają techniki julienne do ozdabiania talerzy podczas wydawania posiłków. W metodzie tej używana jest obieraczka julienne. Pozwala ona na uzyskanie równych cienkich pasków z dowolnych warzyw. W zależności od modelu mogą być to cienkie paseczki lub płaty wycięte z warzyw obieraczką. Mogą być również temperówki, które nadają się do tworzenia długich wstążek z marchewki. Ozdoby takie mogą być wykorzystywane jako dekoracja lub część posiłku.
Nowe role dla warzyw w kuchni
Warzywa przygotowane w nowy sposób za pomocą obieraczki do julienne mogą być używane w zastępstwie za inne produkty, takie jak przykładowo makarony. W ten sposób kucharz wprowadza do menu warzywa i jednocześnie nowe smaki i kolory. Takie eksperymenty pozwalają na tworzenie kuchni, która będzie lekka i odżywcza. To dobry wybór dla sportowców i osób dbających o linię. To również pole do popisu dla kucharzy szukających nowych smaków i kolorów na talerzu. Dokładne i równe cięcie warzyw na drobne elementy ułatwia obróbkę termiczną i zachowanie koloru oraz struktury warzyw za pomocą krótkotrwałego gotowania.
Nowa kuchnia z dużą ilością warzyw przygotowanych w nowy sposób staje się coraz bardziej modna. Dzięki temu można lepiej zagospodarować produkty sezonowe.