Zalety ksylitolu

Cukier pozyskiwany z brzozy popularnie nazywany jest ksylitolem. Ten zamiennik białego cukru jest zdecydowanie zdrowszy i mniej kaloryczny. Słodki cukier brzozowy cieszy się rosnącą popularnością i coraz częściej można spotkać go w szafkach w polskich kuchniach. Poznaj zalety ksylitolu!

Cukier brzozowy – co to?

Rafinowany ksylitol jest powszechnie stosowany w charakterze zamiennika białego cukru. Ten produkt ma bardzo podobny wygląd, i co najważniejsze, jest tak samo słodki jak sacharoza, czyli biały cukier. Cukier brzozowy jest jednak zdecydowanie mniej kaloryczny, dzięki czemu doskonale sprawdza jako produkt dietetyczny.

Właściwości ksylitolu

Indeks glikemiczny ksylitolu jest aż 14 razy niższy, niż ma to miejsce w przypadku sacharozy, co oznacza, że jest on wspaniałą alternatywą dla cukru białego w diecie cukrzyków. Oczywiście korzyści płynące z tak niskiego indeksu glikemicznego są zauważalne nie tylko dla diabetyków, ale również dla osób odchudzających się.

Zalety cukru brzozowego

Pozytywny wpływ ksylitolu na organizm wynika nie tylko z jego niższej kaloryczności oraz niższego indeksu glikemicznego. Ten wyjątkowy cukier posiada również właściwości bakteriobójcze i jest powszechnie wykorzystywany w gumach do żucia i w innych produktach przeznaczonych do higieny jamy ustnej. Cukier brzozowy wpływa również pozytywnie na mineralizację kości, ponieważ sprzyja przyswajaniu wapnia.