Co zamiast kuchni?

W lokalach gastronomicznych zaczynaja pojawiać się nowe urządzenia, na których można gotować dania w dużych garnkach. Są to taborety gastronomiczne, które zastępują stare kuchnie. Mają one wiele zalet posiadają nowoczesną konstrukcję, podobną do klasycznego taboretu.

Jakie zalety posiada taboret gastronomiczny?

Taborety grzewcze są dostępne w różnych gabarytach. Łatwo jest je dopasować do konkretnego lokalu gastronomicznego i jego wystroju. Bez większego problemu można zaplanować ilość posiłków do wydania. Sprawdzają się w różnego rodzaju stołówkach, hotelach i restauracjach.

Skonstruowane są ze stali nierdzewnej, co pozwala utrzymywać je w idealnej czystości i sprawia, że są bardzo wytrzymałe. Te cechy są niezwykle istotne na codzień w lokalu gastronomicznym.

Taborety posiadają palniki wielokomorowe, co umożliwia podgrzewanie dna naczynia równomiernie. Dzięki temu są one bardziej funkcjonalne a czas przygotowania potrawy ulega skróceniu.

Rodzaje taboretów grzewczych

W ofercie występują dwa typy taboretów gastronomicznych. Są to elektryczny i gazowy taboret gastronomiczny. Taboret elektryczny może posiadać od jednej do kilku płyt grzewczych, których moc jest regulowana wielostopniowo. Taboret gazowy może być zaopatrzony w jeden lub kilka palników. Palniki są przeważnie wielokomorowe. Dzięki temu potrawy mogą być przyrządzane o wiele szybciej i sprawniej.

Taboret gazowy posiada zawór, dzięki któremu można odciąć gaz i dlatego jest to urządzenie bardzo bezpieczne w eksploatacji.