Naturalne barwniki spożywcze – jakie to są?

Każdy z nas, kto kiedykolwiek starał się przygotować wyjątkowe danie na specjalne okazje, czy też upiec prawdziwie magiczne ciasto, świetnie zdaje sobie sprawę z tego, że kolory w kuchni są mile widziane. Jednocześnie barwniki spożywcze, do których mamy dostęp w sklepie, zwykle kojarzyły się nam z ogromnymi ilościami chemii, której zwykle staramy się unikać. Warto więc zwrócić uwagę na naturalne barwniki spożywcze, które z pewnością już mamy we własnym domu i możemy wykorzystać je na wiele sposobów. Tak więc jakie to są naturalne barwniki do ciast?

Barwnik spożywczy naturalny, czyli sok z buraków

Barwnik spożywczy naturalny to chociażby sok z buraków, który może nadać naszym wypiekom pięknie czerwony lub nawet i różowy kolor. Sok z buraków od dawna jest już wykorzystywany jako naturalny barwnik do ciast i cieszy się ogromną popularnością. Jest on przede wszystkim maksymalnie zdrowy, a dodatkowo jeśli wykorzystamy go w odpowiedniej ilości, to nie zmieni on smaku danego ciasta. Warto pamiętać, że im więcej soku z buraków dodamy do ciasta, tym bardziej żywy i dynamiczny kolor będziemy mogli uzyskać. Naturalne barwniki spożywcze można dostać w tym sklepie.

naturalne barwniki spożywcze

Naturalne barwniki do ciast? Kurkuma spieszy z pomocą!

Jeśli zależy nam na intensywnie żółtym kolorze, to naturalnym barwnikiem do ciasta będzie kurkuma. Jest to przyprawa korzenna, która jednak nie wpłynie na sam smak ciasta. Naturalne barwiki spożywcze w postaci przypraw jak np. kurkuma pozwalają na osiągnięcie intensywnego, żółtego koloru, który z pewnością zachwyci naszych gości.