Zastosowanie barwników spożywczych w kuchni

Kiedy myślisz o barwieniu żywności na pewno twój umysł skupia się na małych butelkach z płynem o podstawowym kolorze, które pochodzą z supermarketu. Tak, tego właśnie używaliśmy, kiedy po raz pierwszy uczyliśmy się pieczenia. Warto jednak zainteresować się inną odmianą barwników. Barwniki spożywcze w proszku sprawią, że Twoje pieczenie nigdy nie będzie takie samo.

Barwnik spożywczy w proszku daje szereg możliwości zastosowania. Możesz go używać na sucho lub na mokro.

barwnik w proszku
Barwnik ze sklepu Polmarkus

Zastosowanie na sucho

Sproszkowany barwnik spożywczy można nakładać na pieczone ciasteczka, bezy, fondant, pastę gumową, modelującą czekoladę i wiele innych. Barwniki w proszku wystarczy wysypać na wypiek i gotowe.
Popularnym ostatnio zastosowaniem barwników w proszku jest dekorowanie lodów. Pucharki do lodów wypełniamy ich ulubionym smakiem i posypujemy barwnikiem. Z całą pewności tak przygotowanymi pucharkami do lodów zachwycimy swoich gości!

Zastosowanie na mokro

Barwniki spożywcze w proszku można bardzo łatwo zamienić w „farbę” za pomocą kilku kropel alkoholu lub ekstraktu z migdałów. Cokolwiek użyjesz do rozpuszczenia proszku, powinno być przezroczyste, aby nie zmieniać kolorów samego barwnika.

Barwnik spożywczy w proszku nie wiele zastosowań, jednak warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden ciekawy aspekt. Kolory pudrowe są bardzo stabilne – nigdy nie zdarzyło nam się, żeby choć jeden zepsuł się, nawet po kilku latach – możesz więc zaopatrzyć się w kilka na raz i mieć do dyspozycji fajny zestaw dający bardzo wiele możliwości.