Jak wybrać termometr kuchenny?

Nie można stwierdzić, czy jedzenie jest bezpiecznie ugotowane za pomocą wzroku, zapachu, a nawet smaku. Termometr do żywności jest jedynym sposobem, aby upewnić się, że żywność jest gotowana do właściwej temperatury wewnętrznej, a szkodliwe bakterie są eliminowane. Termometr do żywności jest potrzebny nie tylko do mięsa i drobiu. Bezpieczna minimalna temperatura wewnętrzna musi zostać osiągnięta, aby uniknąć zatrucia pokarmowego we wszystkich gotowanych potrawach. Termometr spożywczy jest również potrzebny po ugotowaniu żywności, aby upewnić się, że temperatura nie spadnie do strefy zagrożenia.

Termometr kuchenny – istotne aspekty

termometr kuchenny

Jeśli Twój termometr nie jest dokładny, nie ma sensu go mieć. Wiele różnych produktów spożywczych wymaga dokładnej temperatury gotowania, aby wyjść prawidłowo, a niedokładny termometr może spowodować, że będziesz gotować produkty o kilka stopni gorętsze lub zimniejsze niż powinny być. Kolejnym aspektem, o którym warto pomyśleć, jest rozdzielczość. Łatwiejszym sposobem zrozumienia rozdzielczości jest myślenie o niej jako o precyzji termometru, czyli o tym, ile ułamków stopnia może on zmierzyć. Większość termometrów mierzy z dokładnością do dziesiątej części stopnia lub setnej części stopnia, przy czym ta druga opcja jest bardziej precyzyjna. Termometr z jedną cyfrą po przecinku na wyświetlaczu mierzy z dokładnością do jednej dziesiątej stopnia. Jeśli po przecinku znajdują się dwie cyfry, to wyświetlacz pokazuje pomiar z dokładnością do jednej setnej stopnia.

Termometry do grilla i piekarnika

Termometry spożywcze do grilla dzielą się na dwie kategorie: termometry spożywcze wykonane specjalnie do pozostania w grillu w celu zmierzenia jego temperatury oraz termometry spożywcze, które są wyjątkowo dobre w mierzeniu wewnętrznej temperatury grillowanych mięs. Termometry do piekarnika mają tendencję do wpadania w te same dwie kategorie co termometry do grilla, ale podczas zakupów termometrów do piekarnika, najprawdopodobniej znajdziesz termometry do piekarnika, które mają pozostać wewnątrz piekarnika, aby monitorować jego temperaturę. Termometr do piekarnika jest koniecznością, jeśli twój piekarnik nie wyświetla własnej temperatury wewnętrznej lub jeśli jesteś zapalonym piekarzem. Nawet najnowocześniejsze piekarniki mogą być nieco niedokładne, jeśli chodzi o wyświetlanie ich temperatury, więc aby upewnić się, że pieczesz w dokładnie takiej temperaturze, w jakiej chcesz, zalecamy użycie termometru do piekarnika.