Barwniki spożywcze w każdej kuchni

Na pewno każdy bardzo dobrze wie, czym są barwniki spożywcze. W tej chwili są one wykorzystywane praktycznie wszędzie! Trudno wyobrazić sobie, chociażby ciasta lub też torty urodzinowe, które nie miałyby w sobie, choć odrobiny barwnika. Z całą pewnością brzmi to nierealnie! Oczywiście barwniki spożywcze – aledobre.pl można kupić bez większego problemu w większości sklepów spożywczych oraz w hurtowniach, które sprzedają produkty do wypiekania profesjonalnych ciast. Nie każdy wie jednak, że tego typu barwniki można stworzyć samemu w domu i w takim przypadku, z całą pewnością są one dużo zdrowsze, a wyglądem wcale nie odbiegają od tych kupionych w sklepie.

barwiony tort barwnikami

W jaki sposób można stworzyć barwniki spożywcze?

Choć kiedyś wydawało się to niewykonalne, dziś powszechnie wiadomo, że wykonanie barwników spożywczych nie jest niczym trudnym! Wystarczy mieć odrobinę czasu, a w domu odpowiednie produkty, z których pozyskiwać będzie się konkretne kolory.
Najpewniej jednym z najczęściej wybieranych w cukiernictwie kolorów jest kolor czerwony. Jego otrzymanie jest także najprostsze. Wystarczy bowiem ugotować kilka buraków i odcedzać je na tyle długo, aż uzyska się gładki, czerwony syrop, który z powodzeniem posłuży za naturalny barwnik. Każdy z całą pewnością wie, jak mocno potrafi barwić burak i, jak trudno sprać jego plamy! To powinno być najlepszym dowodem na to, że sok z buraka to doskonały, naturalny barwnik.

Barwnik żółty można z powodzeniem uzyskać, mieszając gorącą wodę z pewną bardzo sławną przyprawą. Wystarczy bowiem garnek z wodą zostawić na niewielkim gazie i stopniowo dodawać kurkumę w proszku, cały czas mieszając.