W czym gotować, aby było zdrowo?

przykład garnka gotującego z użyciem pary

Zasady zdrowego odżywiania powinny obowiązywać w każdym domu. Nie chodzi tylko i wyłącznie o to ile się je (według zaleceń specjalistów powinno to być pięć niewielkich posiłków spożywanych regularnie w ciągu dnia) ale także o to, co ląduje na talerzu.

Niezdrowe potrawy smażone

Nie będzie zdradą tajemnicy stwierdzenie, że smażenie na głębokim tłuszczu jest jednym z najgorszych sposobów przygotowywania posiłków. Nie tylko zabija wszelkie korzystne właściwości na przykład jarzyn, lecz również dostarcza do organizmu ludzkiego dużą dawkę niezdrowych tłuszczów, które są odpowiedzialne za wiele groźnych schorzeń.

Czy istnieje bezpieczny sposób na przygotowywanie posiłków?

Jedną z bezpieczniejszych metod przygotowywania potraw jest ich gotowanie. Szczególnie zalecane jest przy tym wyposażenie się w parowe garnki do gotowania. Garnek do gotowania na parze można obecnie kupić niemal w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Garnki do gotowania na parze mają różna wymiary – dostępne są między innymi elektryczne parowniki jak i garnki tradycyjne przeznaczone do użytku na kuchence gazowej – wybór zależy od decyzji konsumenta. Warto śledzić bieżące promocje pojawiające się w sklepach internetowych – można wówczas zyskać korzystny rabat.