Zdrowe gotowanie

Od jakiegoś czasu zwolennicy zdrowego gotowania i oszczędności w kuchni, zachwycają się zaletami szybkowaru (obejrzyj przykłady w witrynie ostrego sklepu).

Bo rzeczywiście, wydawać by się mogło, że to urządzenie posiada same plusy. Ale zacznijmy od tego, jak ono w ogóle działa.

Podstawą działania szybkowaru jest szczelnie przylegająca do garnka pokrywka ze specjalnym zaworem bezpieczeństwa. Para gromadząca się podczas gotowania nie znajduje ujścia, przez co ciśnienie w środku wzrasta do wysokich poziomów i znacznie przyspiesza proces gotowania.

A więc wróćmy do zalet szybkowaru. Po pierwsze: czas gotowania. Jest on kilkukrotnie krótszy niż podczas przyrządzania jedzenia w tradycyjny sposób. Ponadto, bardzo ważne, zwłaszcza dla zwolenników zdrowej kuchni, jest to, że potrawy przyrządzone w szybkowarze zachowują wszelkie wartości odżywcze i nie tracą swojego koloru.

Nie bez znaczenia z pewnością jest również fakt, że szybkowar pozwala na znaczną oszczędność energii elektrycznej i gazu, które zużylibyśmy, gotując potrawy kilkukrotnie dłużej.

Nie ulega wątpliwości, że szybkowar może nie jest niezbędnym sprzętem kuchennym, z pewnością jednak charakteryzuje się wysoką użytecznością i jego zalety docenia coraz więcej kucharzy na całym świecie.