Rant cukierniczy – co warto o nim wiedzieć?

Chcąc wykonywać w domowych warunkach pyszne ciasta i torty, należy zaopatrzyć się nie tylko w porządną książkę kucharską, lecz dodatkowo w liczne akcesoria. Zdecydowanie jednym z najważniejszych dodatków jest specjalny rant cukierniczy. Czym jest taki gadżet i jak się go powinno wybierać?

Z czego powinien być zrobiony rant cukierniczy?

Wiele osób sądzi, że rant cukierniczy to po prostu blacha do pieczenia. Jest to jednak duży błąd, ponieważ rant tym się różni od klasycznej blachy, że nie ma spodu. Oznacza to, że ciasto można postawić na każdej powierzchni.
Z czego powinien być wykonany taki rant? Przyjmuje się, że najlepsze modele, które zapewniają bezpieczeństwo ciastu i nie rodzą ryzyka przywierania go do ścianek, zrobione są z aluminium.

rant cukierniczy

Jaki kształt powinny mieć ranty do ciasta?

Kolejną sprawą, o której warto się dowiedzieć przed rozpoczęciem kupowania rantu cukierniczego, to jaki powinien być jego kształt. Co jest do wyboru na rynku?
Jak się okazuje, wybór możliwości jest w tym wypadku bardzo duży. Można kupić rant okrągły, owalny, kwadratowy lub prostokątny. Bardzo ciekawym wyborem jest rant cukierniczy regulowany, który pozwala jednym prostym ruchem zmieniać rozmiar. Jest to świetne rozwiązanie do małego mieszkania, gdy przechowywanie dużej ilości akcesoriów jest problemem.

Jak go używać?

W jaki sposób powinno się używać rantu cukierniczego? Jak się okazuje, jest to bardzo proste — wystarczy tylko ustawić go na blasze, na której będzie umieszczony papier do pieczenia i wlać do niego ciasto. Na koniec pozostaje już tylko wstawienie całości do piekarnika.