Funkcjonalny rondelek to jeden z ważnych elementów wyposażenia każdej kuchni. Doskonale sprawdzi się podczas podgrzewania mniejszych ilości potraw i przyrządzania sosów oraz dań mlecznych. Wśród takich garnków odnaleźć można wiele różnorodnych modeli, które różnią się budową i materiałem wykonania. Jak wybrać rondel do kuchni w kilku krokach?
Stalowy, emaliowany czy aluminiowy?
Wśród najchętniej wybieranych pojawiają się akcesoria ze stali nierdzewnej. Będą korzystnym rozwiązaniem dla osób, które w kuchni stawiają na szybkość i łatwość użytkowania sprzętów. Ich zaletą jest również wyjątkowa trwałość. To lekkie akcesoria, które można myć w zmywarce. Ich powierzchnia jest odporna na zniszczenia.
Kto powinien zdecydować się na modele emaliowane? To dobry pomysł dla osób, które są gotowe ostrożnie czyścić garnki za pomocą delikatnych gąbek i ścierek. W zamian za to mogą liczyć na wyjątkową jakość i szczególne walory potraw. Takie akcesoria polecane są do kuchni, w których gotuje się dla alergików i małych dzieci.
Wysokiej jakość aluminiowe rondelki to również cenione rozwiązanie. Dzięki nieprzywierającej powłoce, doskonale sprawdzą się w kuchniach osób mających tendencję do przypalania potraw.
Rodzaj uchwytu i praktyczne udogodnienia
Rondle najczęściej wyposażone są w jeden, długi trzonek. Może on być wykonany z różnych materiałów. Choć uchwyty ze stali i tworzyw sztucznych z pewnością spełnią swoje zadanie, do najbardziej polecanych należą akcesoria bakelitowe i drewniane. Ich główną zaletą jest to, że nie ulegają nagrzewaniu.
Praktyczny rondelek może być również wyposażony w dzióbek ułatwiający nalewanie. Dobrze, jeśli posiada dołączoną do zestawu pokrywkę. Ponadto warto zwrócić uwagę na takie elementy, jak wewnętrzna miarka. Niektóre akcesoria dedykowane są gotowaniu mleka lub sosów. Mogą też posiadać wbudowany termometr. Poszukując garnków, należy upewnić się, że mogą być stosowane w przypadku posiadanego rodzaju kuchenki. Odpowiednio dobrany sprzęt z pewnością będzie korzystnym rozwiązaniem.