Mikser to dzisiaj codzienny widok w każdej kuchni. Jest to przydatne urządzenie, które pozwala w szybkim czasie i z niewielkim wysiłkiem zagnieść ciasto, zmiksować produkty lub ubić białka na sztywną i puszystą pianę. Roboty wielofunkcyjne to bardziej zaawansowane urządzenia, które są niezwykle przydatne w punktach gastronomicznych takich jak restauracje lub piekarnie. Miksery są bardzo proste w budowie, a swoją funkcjonalność zawdzięczają zróżnicowanym mieszadłom.
Wielozadaniowość mieszadeł do miksera
Miksery gastronomiczne są wyposażone w różnego rodzaju nakładki, które służą do wykonywania różnych zadań. Metalowe mieszadła do miksera mogą mieć kształt jajowatych trzepaczek zwanych inaczej rózgami. Używane są one najczęściej do ubijania piany z białek, śmietanki lub różnego rodzaju kremów i lekkich ciast.
Końcówki w kształcie haków służą ugniataniu ciasta. Rodzaj ciasta, najczęściej zagniatany za pomocą haków, to ciasto drożdżowe lub chlebowe. Użycie robota do produkcji chleba i drożdżówek jest szybsze oraz bardziej efektywne.
Wyżej wymienione końcówki do miksera to podstawowe wyposażenie robotów kuchennych. Rozszerzeniem funkcji robota kuchennego są końcówki lub bardziej precyzyjnie ramiona wyposażone w ostrza ze stali nierdzewnej służące do siekania i rozdrabniania.
Zalety gastronomicznych robotów kuchennych
Roboty gastronomiczne dzięki swoim różnorodnym konstrukcją pozwalają na dopasowanie ich wielkością i funkcjonalnością do wszystkich typów i wielkości kuchni restauracyjnych. Dzięki nim można przygotowywać wiele dań, takich jak:
- ciasta
- chleb
- purée
- zupy kremy
- koktajle
- musy warzywno- owocowe
- sosy
Profesjonalne miksery, przeznaczone do pracy w kuchniach komercyjnych muszą charakteryzować się wytrzymałością, jakością wykonania oraz lekkością. Jest to związane z ich przeznaczeniem, którym jest wielogodzinna praca i duża liczba przygotowywanych produktów.