Patelnia zamiast grilla?

na zdjęciu - patelnia grillowa

Każdy, kto preferuje grillowanie jako jedną z form przyrządzania potraw, koniecznie powinien postawić na wysokiej klasy patelnię grillową. Tego rodzaju akcesoriów kuchennych jest obecnie cała masa, lecz spośród nich warto wyszczególnić specyficzny podział na trzy najważniejsze i najbardziej popularne odmiany wspomnianego typu naczyń – żeliwne, stalowe i aluminiowe. Chcesz wiedzieć, czym poszczególne modele różnią się od siebie, jeśli chodzi o ich cechy i właściwości? Poczytaj dalsze fragmenty naszego wirtualnego poradnika!

Z żeliwa

Zrobiona z żeliwa patelnia grillowa to istny strzał w dziesiątkę nawet dla wybrednego i wymagającego szefa kuchni, który na talerzu ceni dobry smak i perfekcję wykonania serwowanych dań. Żeliwne patelnie są wyjątkowo solidne, trwałe, wytrzymałe, odporne na przypalania, a więc rewelacyjnie sprawdzają się nawet przez kilkanaście lat ich ciągłego użytkowania! Zapewniają daniom niepowtarzalny smak, niczym z klasycznego grilla.

Ze stali

Do popularnych typów patelni grillowych: https://ostry-sklep.pl/patelnie-grilowe zaliczyć należy niewątpliwie także modele zrobione ze stali. Są one tak samo powszechne i często występujące jak warianty żeliwne. Ich atutem jest wysokogatunkowość tworzywa, z jakiego producenci korzystają do wykonania tychże naczyń. W praktyce przekłada się to na niepodatność patelni na korozję. Dodatkowo, są one odporne na uszkodzenia mechaniczne. Doskonale znoszą wysokie temperatury i pozwalają na długotrwałe utrzymywanie ciepła.

Z aluminium

Na koniec jeszcze parę słów na temat patelni grillowych aluminiowych. Te –mimo, iż zdecydowanie najkorzystniejsze cenowo –okazują się najmniej solidne, jeśli chodzi o ich jakość. Są one częstokroć robione z zastosowaniem niskiej klasy tworzywa aluminiowego, ale z drugiej strony za tej kategorii asortyment gastronomiczny zapłacimy dużo mniej niż za wyżej wymienione modele grillowe żeliwne bądź stalowe.