Czym charakteryzuje się szafa chłodnicza?

Jednym z najbardziej istotnych elementów wyposażenia lokalu jest chłodziarka gastronomiczna. Główną funkcją, jaką pełni, to jak najdłuższe zachowanie świeżości artykułów spożywczych. Tym samym jej zadaniem jest zapewnienie najwyższej jakości podawanych dań oraz bezpieczeństwa klientów. Profesjonalne urządzenia chłodnicze zapobiegają nadmiernym stratom żywności.

Szafy chłodnicze i ich zastosowanie w gastronomii

Przeznaczenie lodówki to kluczowy aspekt, wpływający na wybór konkretnego modelu. Inne zastosowanie będzie mieć chłodziarka na napoje, stojąca przy barze, a inne sprzęt służący do przechowywania mięsa w dużej restauracji. Jeżeli lodówka jest przeznaczona do zaplecza kuchennego, bez wątpienia najważniejszą jej cechą będzie wydajność oraz funkcjonalność.

Szczególnie istotny jest zakres temperatur, który powinien być adekwatny do rodzaju przechowywanych produktów. Im bardziej uniwersalne urządzenie, tym do szerszego zakresu żywności może być użyte.

Lokale gastronomiczne zazwyczaj korzystają z chłodziarek https://sklep.polmarkus.com.pl/szafy-chlodnicze z prowadnicami dostosowanymi do pojemników GN. Jednym z bardziej praktycznych rozwiązań, na które warto zwrócić uwagę, są szafy chłodnicze wjezdne. Zastosowany w nich wózek nie wymaga przenoszenia tac ani pojemników na czas chłodzenia.

W barach, restauracjach i sklepach praktyczne są modele przeszklone. Dzięki temu nie trzeba otwierać lodówek, aby wiedzieć, gdzie co się znajduje. Dodatkowo jest to oszczędność energii elektrycznej, a przede wszystkich efektywna ekspozycja deserów, przekąsek, ciast i napojów butelkowych.