Chcąc przygotować zdrowe i smaczne posiłki na parze wymagany jest odpowiedni przyrząd. Wybór jest nie tylko pomiędzy producentami ale również pomiędzy typami parowarów. Poza klasycznymi garnkami istnieją również naczynia elektryczne, pojemniki z bambusa oraz pojemniki do przygotowania potraw w kuchence mikrofalowej.
Klasyczny garnek do gotowania na parze
Parowar na kuchenkę gazową lub garnek do gotowania na parze indukcja. Wygląda jak standardowy garnek stalowy, ale występują też garnki ceramiczne lub szklane. Tradycyjny garnek do gotowania na parze zazwyczaj jest kilkupoziomowy, posiadający specjalne wkłady, które umożliwiają przenikanie pary wodnej.
Parowar elektryczny
Jest to urządzenie, które nie wymaga używania kuchenki. Takie rozwiązanie pozwala na zaoszczędzenie przestrzeni na kuchence. Aby urządzenie działało potrzebny jest tylko prąd elektryczny. Parowary elektryczne posiadają czasomierz, który oblicza czas przyrządzenia potraw.
Bambusowy parownik do gotowania na parze
Jest to pojemnik wykonany z naturalnego bambusa. Jest złożony z kilku pojemników. Aby działać musi zostać umieszczony w woku lub garnku z wodą. Przystosowany jest to przygotowywania dań charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej. Pojemnik do gotowania na parze przystosowany do mikrofali Pojemnik wykonany z tworzywa sztucznego, szkła lub silikonu. Są to pojemniki o mniejszej pojemności, które świetnie nadają się rozmrażania lub przyrządzania potraw w kuchence mikrofalowej.