Podstawy kuchennego wyposażenia – jakie blachy do pieczenia wybrać?

Blaszka do pieczenia to niezbędne akcesorium w każdej kuchni – nie tylko w królestwie miłośnika domowego cukiernictwa. Z pomocą blach do pieczenia przygotowuje się nie tylko ciasta, lecz również wytrawne dania, np. pieczone mięsa i pasztety, jak i desery na zimno.

Choć formy do pieczenia zajmują z reguły sporo miejsca w kuchennych szafkach, warto dysponować kilkoma ich rodzajami, by zapewnić sobie swobodę w przygotowywaniu różnego rodzaju deserów i potraw. W jakie zatem blachy do pieczenia warto zainwestować, kompletując kuchenne wyposażenie?

Podstawowe rodzaje blach do pieczenia

Jednym z podstawowych typów blaszki do pieczenia jest tortownica – forma z odpinanymi ściankami w formie okrągłej lub kwadratowej obręczy. Blaszka tego typu świetnie sprawdzi się przy pieczeniu sernika lub biszkoptu na tort oraz przy przygotowywaniu chłodzonych deserów – sernika na zimno lub tiramisu. Inną blachą do pieczenia, którą bez wątpienia warto posiadać w swojej kuchni, jest standardowa prostokątna forma.

To blaszka bardzo uniwersalna – idealna zarówno do upieczenia szarlotki, letniego ciasta z owocami lub dużej, imprezowej lub rodzinnej porcji brownie, jak i żeberek czy skrzydełek lub udek kurczaka.

Przy kompletowaniu kuchennego wyposażenia warto pamiętać o tzw. keksówce. To klasyczna, prostokątna, podłużna foremka niedużych rozmiarów – sprawdzi się przy pieczeniu prostego ucieranego ciasta do kawy oraz wszelkiego rodzaju pasztetów, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.

Z kolei niska, okrągła lub prostokątna blacha do pieczenia tarty to akcesorium dedykowane zarówno słodkim, jak i wytrawnym wypiekom – te ostatnie mogą z powodzeniem stanowić danie obiadowe lub kolację, a także imprezową przekąskę, która zdobędzie serca gości.