Forma do babki – jak wybrać odpowiednią?

Formy do babki to jedne z bardziej istotnych elementów wyposażenia każdej kuchni. Przez wiele osób wykorzystywane głównie w okresie Wielkanocy, mogą jednak okazać się pomocne przy różnych okazjach. Istotny wpływ na jakość wypieków będzie miał rodzaj wybranego akcesorium. Jak wybrać formę do pieczenia, która spełni oczekiwania?

Wybór materiału na formę

Akcesoria do pieczenia babki mogą być wykonane z różnego rodzaju tworzywa. Do najbardziej popularnych należą egzemplarze metalowe, ceramiczne i silikonowe. Te ostatnie są coraz chętniej wybierane ze względu na niską cenę i korzystne właściwości materiału. Ich zastosowanie poleca się raczej osobom, które zamierzają korzystać z nich od czasu do czasu. W domach, w których kształt babki nadaje się wielu ciastom przez cały rok, warto rozważyć zakup modelu z bardziej trwałego tworzywa. Wśród metalowych elementów pojawiają się modele aluminiowe i stalowe. Egzemplarze wykonane ze stali charakteryzuje wyższy poziom odporności na odkształcenia, niż ich aluminiowe odpowiedniki. Często wyposażone są również w warstwę chroniącą przed przywieraniem ciasta. Ceramiczna forma do babki z pewnością okaże się trwałym akcesorium, które uchroni ciasto przed przypaleniem.

Jaki kształt wybrać?

Możliwy jest zakup form z tzw. kominem lub bez niego. Taki element zapewnia dobry poziom wypieczenia środka ciasta. Modele bez komina są najczęściej wykorzystywane do wypieków na bazie drożdży. Forma dopasowana do zapotrzebowania z pewnością okaże się korzystnym zakupem.

Formy do babki dostępne na Polmarkus.