Czy woreczki foliowe przydają się w cukiernictwie?

Smakowite pączki, szarlotki, nadziewane bułeczki są często pokusą nie do odparcia i w związku z tym dosyć szybko znikają ze sklepowych półek i wystaw. Tego typu łakocie można jednocześnie spożyć niemalże na miejscu, ale zdarzają się wszak zakupy większe. Kiedy ktoś kupuje wyroby cukiernicze w większej ilości, np. dla całej rodziny, będzie potrzebował opakowania.

W co można zapakować słodkości na wynos?


Słodkości na wynos niewątpliwie trzeba w coś zapakować i tutaj pojawia się problem. Jeżeli w papier, niezbędne staje się wycinanie drzew, a jeżeli w woreczki foliowe, wydobycie ropy naftowej. Praktycznie nie można mówić o idealnym rozwiązaniu, niemniej woreczki do pakowania towarów cukierniczych (zobacz) i nie tylko są popularne, a przede wszystkim tanie. Jednocześnie faktem jest, że wyrzucanie takich opakowań bezmyślnie do środowiska będzie dla niego szkodliwe. Problem nie leży więc w używaniu takich woreczków, ale w przemyślanej utylizacji woreczków do pakowania.

Woreczki foliowe nie tylko do pakowania


Tego typu opakowania są wszechobecne, szczególnie w sklepach wielkopowierzchniowych. Woreczków foliowych do pakowania używa się przy zakupach owoców i warzyw, wyrobów cukierniczych, a także pieczywa. Są wykonane z folii dopuszczonej do bezpiecznego pakowania w nie żywności, nie wpływają wiec niekorzystnie na ludzkie zdrowie. Woreczka foliowego, nawet już użytego do przyniesienia zakupów ze sklepu można użyć jeszcze raz, np. do zapakowania tzw. odpadów biodegradowalnych albo zutylizować jako odpady plastikowe.