Worki cukiernicze są niezbędnym narzędziem w pracy każdej osoby zajmującej się produkcją słodkości, zarówno amatora, jak i profesjonalisty. Rękawy cukiernicze pozwalają na dekorowanie tortów i ciast. Można wybrać rękaw cukierniczy jednorazowy lub wielorazowy. Który zatem będzie najlepszy?
Rękawy cukiernicze wielorazowe – jakie są ich zalety?
Niekwestionowaną zaletą rękawa wielorazowego wykonanego z silikonu jest to, że można z niego korzystać bardzo wiele razy. Wystarczy tylko po skończonej dekoracji ciasta dokładnie umyć rękaw i odstawić do wysuszenia. Niestety umycie takiego rękawa jest dosyć czasochłonne, gdyż trzeba dostać się do wszystkich zakamarków.
Worki cukiernicze wielorazowe najczęściej można kupić w zestawach z odpowiednimi tylkami, czyli końcówkami nadającymi masie odpowiedniego kształtu. Silikon, z którego wykonany jest rękaw jest materiałem trwałym, więc będzie służył bardzo długo. Oczywiście worek z silikonu posiada też drobne wady. Jedną z nich jest to, iż silikon jest stosunkowo grubym materiałem i przy nakładaniu masy nie ma się takiej kontroli w rękach. Oczywiście może to być także kwestia przyzwyczajenia i wprawy.
Rękaw cukierniczy jednorazowy – możliwość tworzenia dekoracji za grosze
Rękawy chukiernicze jednorazowe są wykonane z folii i zazwyczaj trzeba je kupić w większej ilości (https://sklep.polmarkus.com.pl/worki-cukiernicze). Taki rękaw to koszt około 5-6 groszy. Folia, z której są produkowane worki cukiernicze jest gruba i idealnie nadaje się do dekorowania ciast i deserów. Warto także zauważyć, że do rękawów jednorazowych pasują każde tylki, gdyż otwór na tylkę robi się poprzez wycięcie rogu worka na odpowiednią wielkość.
Wybór worka cukierniczego nie jest łatwy. Warto spróbować zarówno jednorazowego, jak i wielorazowego, by przekonać się, który rodzaj worka będzie najlepszym rozwiązaniem.