Jakie zalety ma gazowy gastronomiczny piec do pizzy?

Gazowe piece na pizze są coraz częstszą alternatywą dla tradycyjnych pieców elektrycznych i modeli na drewno. Od wybranego sprzętu zależy nie tylko prędkość przygotowania placków, ale również ich smak i zapach. Osoby, które w najbliższym czasie planują kupić piec gazowy, powinny dokładnie zapoznać się z jego największymi zaletami i wadami.

Jakie największe zalety?

Gazowe profesjonalne piece do pizzy (zobacz te piece) spotkać można w wielu renomowanych pizzeriach na całym świecie. Ich największą zaletą jest oczywiście bardzo łatwe i szybkie rozgrzewanie się. Identycznymi parametrami mogą pochwalić się jedynie klasyczne piece na drewno. Różnica zarówno w smaku, jak i w aromacie nie jest wyczuwalna tak, jak w przypadku pieców elektrycznych. Dla wielu osób dużą zaletą gazowych pieców jest również to, że nie ma problemów z sadzą i popiołem. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że nie trzeba marnować cennego czasu na sprzątanie. Opisując największe zalety, warto wspomnieć także o walorach ekonomicznych. Jest to zdecydowanie tańszy w utrzymaniu sprzęt niż urządzenia na prąd. Gazowe piece równomiernie wypiekają pizzę, dlatego też tak wiele osób decyduje się na ich zakup.

Jakie wady?

Profesjonalne piece do pizzy na gaz mają oczywiście nie tylko same zalety, ale również kilka wad, o których należy zawsze pamiętać. Dla wielu inwestorów największym minusem może okazać się oczywiście dość wysoka cena. Na szczęście w dłuższej perspektywie czasu, po uwzględnieniu kosztów eksploatacji, jest to jedna z tych inwestycji, która na pewno się zwróci. Dla wielu osób ciekawą propozycją mogą okazać się także piece hybrydowe. Mowa tutaj oczywiście o modelach, które są zasilane zarówno gazem, jak i drewnem. Wiele restauracji rozgrzewa gastronomiczny piec do pizzy gazem, a dopiero później grzeje go za pomocą drewna.