Jaki piec piekarniczy wybrać do piekarni?

Na rynku dostępny jest bardzo szeroki wybór pieców do piekarni i cukierni, dlatego też dokonanie udanego zakupu nie jest prostym zadaniem. Poszczególne modele różnią się między sobą nie tylko zastosowaniem, ale również konstrukcją i wydajnością. Aby wybrać porządny sprzęt, należy zwrócić uwagę na jego specyfikację, powierzchnię wypiekową, czy też na rodzaj wykorzystywanego paliwa.

Jaki rodzaj ogrzewania pieca?

Piec piekarniczy ze sklepu GastroNet24 jak łatwo się domyślić, może być wyposażony w wiele rodzajów ogrzewania. Jest to jeden z najważniejszych parametrów, który ma bezpośredni wpływ na ekonomię. Ceny paliwa należy rozpatrywać w skali globalnej, zwłaszcza że bardzo często się one zmieniają. Największym zainteresowaniem cieszy się gastronomiczny piec do piekarni na olej, który jak sama nazwa wskazuje wykorzystuje nowoczesne palniki na olej opałowy. Godne polecenia są także piece gazowe, w których zastosowano specjalny palnik na gaz. Nowością na rynku są piece pelletowe, które z kolei wykorzystują palniki pelletowe. Dla większości użytkowników najwygodniejszym rozwiązaniem będzie jednak elektryczny piec piekarniczy.

Piec wsadowy czy wózkowy?

Wsadowy piec do piekarni wyposażony jest w specjalny trzon nieruchomy, z kolei modele wózkowe oczywiście go nie posiadają. Piece wsadowe, to oczywiście nic innego jak popularne piece półkowe i trzonowe. Piece wózkowe nieobrotowe, to nic innego jak piece nawiewowe, które z miesiąca na miesiąc zdobywając oraz większą popularność. Obrotowy gastronomiczny piec do piekarni wyposażony jest w komory, do której po otwarciu można wjechać całym wózkiem z blachami wypiekowymi. Wózek zaprojektowany został w taki sposób, aby podczas wypiekania samodzielnie się obracał, dzięki czemu nadmuch gorącego powietrza powodować będzie ogrzewanie komory. Dzięki ruchowi obrotowemu można liczyć na równomierny wypiek.