Grill kontaktowy – do gastronomii i nie tylko

Grill kontaktowy to wielofunkcyjne urządzenie do dwustronnego pieczenia mięs, warzyw oraz pieczywa. Pozwala on szybko i łatwo przygotować steki lub kurczaka. Wytrzymała konstrukcja, ergonomiczny kształt i łatwe czyszczenie to jedne z wielu zalet tych urządzeń. Odpowiednie do dużych i małych lokali, grille kontaktowe spełniają wszystkie potrzeby, umożliwiając przygotowanie doskonale chrupiących potraw.

Konstrukcja grilla kontaktowego

Konstrukcja grilla kontaktowego oparta jest na dwóch płytach grzewczych, dolnej i górnej. Dzięki temu urządzenie umożliwia przyrumienianie potraw z obu stron. Nie trzeba więcej odwracać jedzenia – obróbka cieplna jest bardzo wygodna i nieskomplikowana. Dzięki grillowi kontaktowemu można przygotować aromatyczne potrawy w najkrótszym możliwym czasie. Bardzo ważną rzeczą jest to, że pozwala to zminimalizować ilość tłuszczu używanego na grillu. Wysokiej jakości płyta grzewcza zapobiega przywieraniu lub przypalaniu potraw. Grille kontaktowe mają zwartą, wytrzymałą obudowę, a grzałka i elementy elektryczne są całkowicie zamknięte w tych urządzeniach. Dzięki temu grille kontaktowe w sklep.technica charakteryzuje się długą żywotnością, bezpieczeństwem i łatwością użytkowania.

grill kontaktowy

Grill kontaktowy w domowej kuchni oraz lokalu gastronomicznym

Grille kontaktowe doskonale nadają się do mięsa, warzyw, a także pieczywa. Można go zawsze użyć, gdy chce się podać soczyste plastry grillowanego bakłażana lub chrupiące bułeczki panini. To urządzenie doskonale nadaje się do robienia tostów, grillowania kiełbasek i przygotowywania szaszłyków. Grille kontaktowe to wybór w profesjonalnych kuchniach w restauracjach, barach itp. który umożliwia szybkie przygotowanie potraw. Z powodzeniem można je również wykorzystać w domowej kuchni, zapewniając pyszne oraz urozmaicone śniadania, obiady i kolacje bez dużej ilości tłuszczu. W grillu elektrycznym można szybko przygotować pierś z kurczaka, kiełbasę, karkówkę lub delikatnie opiec warzywa i pieczywo.