Czym charakteryzuje się elektryczny piec do pizzy?

Piece elektryczne wyróżniają się bardzo atrakcyjną ceną, dlatego też tak wielu inwestorów decyduje się na ich zakup. Dla początkujących pizzerii bardzo dużym atutem pieców elektrycznych jest również to, że w niedalekiej przyszłości można je dowolnie rozbudować. Małe lokale na początku mogą postawić tylko na jeden moduł, a gdy zwiększy się liczba klientów, to bez problemu można dokupić kolejne moduły.

Dlaczego warto?

Elektryczny piec do pizzy jest bardzo prosty w obsłudze i może pochwalić się dużą bezawaryjnością. Pamiętać należy jednak o tym, że koszty utrzymania pieców elektrycznych są znacznie większe niż w przypadku konkurencyjnych modeli gazowych. Ceny energii elektrycznej niestety cały czas idą w górę, dlatego też tym bardziej należy zwrócić uwagę na ten element. Elektryczny piec do pizzy (zobacz) doskonale sprawdzi się wszędzie tam, gdzie nie ma możliwości zamontowania pieców gazowych. Właściciele pizzerii z piecami gazowymi muszą spełniać wiele obostrzeń związanych z bezpieczeństwem pracy. Nie trzeba także systematycznie monitorować systemu wentylacyjnego. Piec elektryczny jest bardzo wygodnym i niesłychanie praktycznym rozwiązaniem.

Solidny piec wyposażony w niezawodną płytę szamotową

Porządny piec do pizzy powinien posiadać solidną płytę szamotową, która dobrze akumuluje ciepło. Płyta szamotowa jest wykonana w całości z materiałów ogniotrwałych i może pochwalić się dużą odpornością na szoki temperaturowe. W dużej mierze to właśnie dzięki porządnej płycie można liczyć na równomierne wypiekanie pizzy na całej powierzchni. W dzisiejszych czasach coraz większą popularność zdobywają piece do pizzy, które również ściany boczne i górną część komory mają wyłożone szamotem. Dzięki temu rozwiązaniu można liczyć nie tylko na wyśmienite wypieki, ale również można znacząco zmniejszyć koszty eksploatacji danego urządzenia.

Bezawaryjny sprzęt dla wymagających klientów

Jeżeli piec do pizzy odmówi posłuszeństwa, to niestety można nie tylko stracić sporo gotówki, ale również stracić klientów. Nawet niewielka awaria sprzętu, może wygenerować duże straty. Na szczęście w przypadku pieców elektrycznych ryzyko awarii jest zdecydowanie mniejsze niż w przypadku pieców gazowych. Koszty naprawy są także znacznie niższe, tak samo jak zakup nowych części zamiennych. Elektryczne piece do pizzy są zdecydowanie bezpieczniejsze w użytkowaniu. W modelach gazowych zawsze istnieje ryzyko nieszczelności układu zasilania. Łatwiej jest również znaleźć odpowiednich fachowców, którzy specjalizują się w naprawie i konserwacji pieców do pizzy.