Kulinarny powrót do korzeni

Wiele rozwiązań i produktów, które były czymś normalnym dla naszych prababć wraca do łask, a wszystko dlatego, że są one niezawodne i zdrowe. Tak jest chociażby z naczyniami ceramicznymi, które są lepsze, niż te z powłoką teflonową.

gotujemyDlaczego garnki rzymskie znów wracają do łask? Przede wszystkim okazało się, że żaden materiał, który stosujemy obecni kuchni, nie ma takich samych właściwości jeśli chodzi o utrzymywanie temperatury i brak przenoszenia zapachów. To właśnie tego typu garnki i naczynia są coraz chętniej kupowane, a wcale nie należą do najtańszych – wiele osób stawia jednak na jakość i smak.

Również do chleba

Ogromną zaletą naczyń ceramicznych jest fakt, że są one niezwykle uniwersalne, czyli pozwalają na przygotowanie wielu produktów i potraw. Na szczycie listy jest chleb, który coraz więcej pań domu woli zrobić samodzielnie, niż kupować niewiadomego pochodzenia półprodukty. Chleb wypieczony w takim naczyniu jest chrupiący i długo pozostaje świeży. Najważniejsze jednak – doskonale smakuje.

Tak jak dawniej

Choć garnki i naczynia ceramiczne używano wiele lat temu, ich powracająca popularność nie powinna dziwić. Coraz częściej zwracamy bowiem uwagę na aspekty zdrowotne, dlatego zdecydowanie lepiej wybrać coś naturalnego, niż na przykład naczynia pokryte teflonem. Nie ma więc wątpliwości, że garnki rzymskie są przyszłością kuchni i niewykluczone, że za kilka lat znajdą się one w każdym domu.