Jak utrzymać noże szefa kuchni w najlepszej formie

Profesjonalni kucharze wiedzą, jak ważne jest utrzymywanie ostrych noży. Tępe ostrza stanowią zagrożenie w kuchni. Spowalniają cię, zmuszają do użycia większej siły i utrudniają wykonanie czystych cięć. Z tych powodów szefowie kuchni dbają o swoje noże, regularnie je ostrząc i konserwując, aby zachować ich ostrość.

W domu, przy mniejszej ilości i zapotrzebowaniu, łatwo jest dopuścić do zaniedbania noży. W końcu nie są one tak ważne jak garnki czy deski do krojenia. Ale jeśli masz zestaw dobrych noży szefa kuchni, warto poświęcić trochę czasu i wysiłku, aby utrzymać je w takim stanie – poprawi to czas przygotowywania posiłków i pomoże ci tworzyć czystsze cięcia za każdym razem, gdy ich używasz. Oto 10 wskazówek, jak dbać o noże szefa kuchni w domu.

Regularnie ostrz swoje noże

Kluczem do utrzymania dobrych noży jest ich regularne ostrzenie. W przypadku noży wysokiej jakości, jest to łatwe do zrobienia i nie wymaga wiele dodatkowego czasu. Tępe noże spowolnią Cię i zmuszą do użycia większej siły do cięcia, ale ostre noże są szybkie i pozwolą Ci tworzyć czyste cięcia przy niewielkim wysiłku. Jeśli Twoje noże są tępe, naucz się je ostrzyć: to proste, niedrogie i zrobi ogromną różnicę.

Utrzymuj je w suchości i olej

Chociaż nie chcesz używać tak dużo oleju, że są stale tłuste i śliskie, niewielka ilość oleju na ostrzach sprawi, że nie wyschną. Niektórzy szefowie kuchni zalecają używanie wosku pszczelego, który jest równie skuteczny w utrzymywaniu wilgoci z dala od ostrzy.

Jak często to robić, zależy od środowiska: kuchnie, w których panuje wilgoć, będą potrzebowały tego częściej, natomiast w bardziej suchych kuchniach wystarczy to robić kilka razy w roku.

Użyj bloku na noże lub stojaka do ich przechowywania

Noże https://nettrading.pl/komplety-nozy-do-kuchni są niebezpieczne, jeśli przechowujesz je luzem w szufladach lub szafkach. Mogą wypaść, lub możesz sięgnąć do szuflady i skaleczyć się na ostrzu. I chociaż mogą wyglądać ładnie wyświetlane na pasku magnetycznym lub uchwycie ściennym, nie są one prawidłowo przechowywane. Zainwestuj w blok na noże lub stojak, aby przechowywać je prawidłowo.