Niezwykłe aromaty spożywcze do ciast

Aromat do ciast to składnik, który stosowały już babcie. Kropla rumu lub wanilii sprawiała, że wypieki zyskiwały na wyrazistości i smaku. Trudno nawet wyobrazić sobie brak tego dodatku sernikach, makowcach czy delikatnych babkach piaskowych. Obecnie można znaleźć te produkty w naprawdę wyjątkowych smakach.

Nie tylko rum i wanilia

Aromaty spożywcze to dodatki, które mogą posiadać właściwie dowolny smak. Najczęściej jest on pochodzenia roślinnego i przywodzi na myśl ulubione owoce, zioła czy kwiaty takie jak cytryna, pomarańcza, truskawka, malina, owoce leśne, jabłko, róża, pistacja czy cynamon. Wśród sklepowych półek znajdzie się jednak aromat do ciasta, który przywodzi nam myśl, cukierki toffi, czekoladę, tiramisu i wiele innych, często niespodziewanych smaków. Pozyskuje się je przede wszystkim w sposób całkowicie naturalny lub syntetyczny.

Do czego dodać aromatyczne olejki i proszki?

aromat do ciasta

Aromaty do ciasta mogą mieć postać płynu lub proszku. Dzięki temu łatwo łączy się je z płynnymi masami, z których powstaną ulubione wypieki i inne desery. Można dodać je zarówno do ciast, biszkoptów, ciasteczek, jak i lodów, kremów czy koktajli – nie ma tutaj żadnej reguły. Po ich użyciu nie pozostaje żaden inny znak poza wyrazistym aromatem owoców, wanilii czy czekolady. Są całkowicie bezpieczne w stosowaniu i łatwe do kupienia. W internecie można je nabyć na przykład na tej stronie, zaś stacjonarnie w większości sklepów spożywczych.

Jaką ilość aromatu dodać do deseru?

Jest to dosłownie szczypta lub kropla. Już taka ilość wystarczy, aby danie uzyskało pożądany aromat. Nie pozostaje więc nic innego jak eksperymentować i zachwycać nowymi smakami.