Leczo – kolorowa potrawa jednogarnkowa

Leczo jest naprawdę prostą potrawą, która jednocześnie bardzo syci i nie jest wymagająca. Pięknie wygląda na talerzu ze względu na niesamowite kolory składników, które wykorzystuje się do jego przygotowania. Dodatkowo, jest to potrawa jednogarnkowa, a więc niespecjalnie skomplikowana. Przepis kulinarny na pyszne leczo można wykorzystać nawet w zimie decydując się na mrożone warzywa z sezonu letniego, albo też można je przygotować w szczycie sezonu.

Składniki potrawy

– kolorowe papryki – około 3/4 sztuk papryki czerwonej, żółtej i zielonej

– puszka pomidorów lub 2 sparzone, pozbawione gniazd nasiennych pomidory pokrojone w kostkę

– 2 laski kiełbasy zwyczajnej

– 1 cebula pokrojona w pióra

– 3 małe lub średnie cukinie

– przyprawy

– olej do smażenia

– ewentualnie mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu

Przygotowanie leczo

Na początku dobrze jest w odpowiedni sposób podsmażyć kiełbasę na oleju, którą uprzednio pokroimy w kostkę lub w krążki. Kiedy będzie już gotowa, możemy dodawać po kolei warzywa. Paprykę trzeba pokroić w paski lub też w kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. Do tego obrana, pokrojona w kostkę cukinia, cebula oraz pomidory. Niektóre przepisy kulinarne ze stron internetowych polecają zamiast pomidorów dodać passatę pomidorową z butelki. Wszystko należy razem dusić do około pół godziny dodając różnego rodzaju przyprawy do smaku – sól, pieprz, paprykę słodką. Oczywiście, nie możemy też zapomnieć o dodaniu ziół takich jak oregano, bazylia czy cząber. Jeśli warzywa zbyt mocno się smażą trzeba dolewać do potrawy wody, a żeby powstał aksamitny i gęsty sos, można zagęścić potrawę zasmażką z mąki ziemniaczanej. Pamiętajmy jednak, aby najpierw rozrobić mąkę w mniejszej ilości sosu, na przykład w szklance po to, aby nie zrobiły się grudki, a dopiero w kolejnym kroku dodać zawartość szklanki do garnka. Gotową potrawę można podawać ze świeżym pieczywem lub też z grzankami. Jej największą zaletą – oczywiście obok niesamowitego smaku – jest jej wspaniały kolor, który doskonale pasuje do potraw typowo jesiennych.