Kurkuma mielona

Kurkuma to starożytna indyjska przyprawa ceniona najpierw w Indiach, potem w Chinach zarówno za walory smakowe, jak i właściwości prozdrowotne.

W kuchni na całym świecie powszechnie jest używana kurkuma mielona. Idealnie pasuje zarówno do rosołu, mięs, ryb, owoców morza czy jako dodatek do potraw warzywnych lub ryżu, dodając potrawie ostrego, lekko cierpkiego smaku.

W Europie stała się popularna dzięki swoim cudownym właściwościom zdrowotnym. Mielona kurkuma (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/przyprawy-korzenne/kurkuma-mielona) dodana do potraw nawet w niewielkiej ilości wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, dzięki czemu znacznie przyśpiesza walkę z przeziębieniem czy grypą.

Badania naukowe z 2009 roku wykazało, że kurkumę mieloną powinny stosować także osoby zmagające się z cukrzycą, gdyż kurkumina, która jest głównym składnikiem kurkumy znacząco obniża poziom cukru we krwi i to 400 razy bardziej niż metfromina, która jest popularnym lekiem na cukrzycę.

Popularne zastosowanie kurkumy mielonej w diecie jest również u ludzi starszych chorych na Alzheimera. Substancja zawarta w kurkumie, czyli tumeron pobudza działanie komórek mózgowych i tym samym pobudza części mózgu do aktywności.

Kurkumina również wykazuje właściwości antynowotworowe zapobiegając powstawaniu komórek nowotworowych oraz ich rozwojowi, uszkadzając białka nowotworu. Ponadto kurkumina świetnie uzupełnia taxol, który jest popularnym lekiem na raka. Kurkumina sprawia, że ten lek jest znacząco mniej toksyczny dla organizmu.

Kurkuma to samo zdrowie, spożywana nawet w niewielkich ilościach daje niesamowite efekty i wspaniały korzenny smak.