Jakie zalety niesie ze sobą szynkowar?

Bardzo przydatnymi, a stosunkowo mało znanymi urządzeniami są szynkowary, które pozwalają na przygotowanie domowych wędlin w sposób łatwy i bardzo szybki. Dzięki temu mięsa są zdrowe i nie posiadają żadnych konserwantów i innych substancji chemicznych.

Czym jest szynkowar?

szynkowar do wędlinTo niewielkie, stalowe lub plastikowe urządzenie ze spiralą, które pozwala na samodzielnie „ugotowanie” wędlin takich jak: szynki, kiełbasy, mielonki, pasztety i golonki. Wybrane mięso przygotowuje się i np. marynuje dzień wcześniej. Następnie wkłada się je do specjalnego woreczka i umieszcza w szybkowarze. Szynkowar (ten) zaś wkłada się do garnka wypełnionego wodą (mniej więcej do 4/5 wysokości urządzenia). Całość zaczyna się gotować, jednak woda zazwyczaj nie może wrzeć, gdyż jest to niewskazane dla mięsa. Zawsze pamiętać należy o tym, że wędliny w szynkowarze powinny parzyć się w temperaturze 65-90 stopni Celsjusza, a ta zawsze niższa jest wewnątrz urządzenia niż w wodzie znajdującej się w garnku. Do tego, zwracać trzeba uwagę na sam rodzaj mięsa: np. wieprzowina powinna mieć temperaturę 85 stopni – wtedy woda w garnku musi wrzeć, przy innych rodzajach wędlin wrzenie nie jest wskazane (najlepiej sprawdzać to termometrem).

Zalety urządzenia

Oczywiście podstawową korzyścią z samodzielnego przygotowywania wędlin jest to, że w rezultacie je się produkty, które nie zawierają żadnych szkodliwych dla organizmu substancji. Do mięs dodaje się wtedy jedynie zdrowe, samodzielnie wybrane przyprawy. Do tego, tak przygotowane wędliny przynoszą bardzo dużo kulinarnej satysfakcji, a częstowanie rodziny i gości własnoręcznie parzonymi mięsami nie może równać się niczemu innemu. Po co więc kupować sklepowe, przetworzone produkty, kiedy ich domowe przygotowanie jest tak łatwe? Szybkowar jest urządzeniem wydajnym, stosunkowo tanim i prostym w obsłudze – każdy może więc z niego bez problemu korzystać.