Zupę gulaszową można przygotować na różne sposoby. Poniżej znajduje się szczegółowy przepis na zupę gulaszową z pieczoną papryką i chorizo.
Składniki na 6 porcji:
– 80 g chorizo (np. paprykowego) lub chudego boczku,
– 250 g udźca cielęcego lub wołowego, pokrojonego w kostkę,
– opcjonalnie – 1/4 szklanki wytrawnego białego wina,
– 2,5 litra wody lub bulionu,
– 1 duża, upieczona papryka,
– włoszczyzna: 2 – 3 ziemniaki, nieduża marchewka i nieduża pietruszka,
– 1 ząbek czosnku, mała cebula nieobrana,
– gałązka natki,
– kawałek pora,
– 50 g kaszy jęczmiennej drobnej,
– 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego,
– 1/2 łyżeczki płatków chili lub kilkanaście kropli tabasco,
– opcjonalnie: świeża kolendra.
Przyprawy:
– 3-4 liście laurowe,
– 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
– 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej lub wędzonej),
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
– 1/2 łyżeczki kurkumy,
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
– sól morska do smaku (1 – 2 łyżeczki).
Przygotowanie zupy węgierskiej:
Do garnka o średniej wielkości i z grubym dnem należy włożyć cienkie plasterki chorizo i zrumienić je przez ok. 2minuty i wyjąć z garnka na talerz, pozostawiając w garnku wytopiony tłuszcz. W przypadku boczku, kroimy go w drobną kostkę i przesmażamy aż wytopi się tłuszcz z niego.
Na powstałym tłuszczu, w garnku należy dokładnie obsmażyć mięso pokroje w średniej wielkości kostkę. Jeżeli używamy wina, to teraz należy go dolać i gotować do czasu aż całkiem wyparuje.
Do podsmażonego mięsa należy dodać liście laurowe, ziele angielskie paprykę w proszku, tymianek, kurkumę oraz sól do smaku. Po chwili należy także dodać około 2 szklanki wody lub bulionu, zagotować całość i dusić jeszcze około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
Podczas gotowania, należy upiec paprykę i przygotować pozostałe warzywa. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C z funkcją grilla, ułóż na kratce paprykę i piecz ją około 10 minut i przewróć na drugą stronę aby piec następne 10 minut. Po upieczeniu włożyć ją od razu do woreczka i po 10 minutach zdjąć z niej skórkę, pokroić i zachować sok, który z niej wyciekł podczas pieczenia.
Obrać i pokroić ziemniaki w kostkę, marchewkę oraz pietruszkę również należy obrać i przekroić wzdłuż na pół.
Do mięsnego, podduszonego wywaru należy dodać pozostałą część wody lub bulionu i zagotować, dodać paprykę wraz z powstałym sokiem podczas pieczenia i warzywa – ziemniaki, cebulę, marchewkę, czosnek, pora i natkę oraz kaszę jęczmienną. Na około 30 minut przed końcem gotowania, należy dodać koncentrat pomidorowy, ponownie zagotować i doprawić do smaku solą.
Całość gotować jeszcze przez 30 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Z garnka wyjąć listek, ziele i natkę pietruszki. Dodać świeżą kolendrę oraz odłożone wcześniej plasterki chorizo – nasza gulaszowa jest gotowa. Podawać z jasnym pieczywem.
Jest to genialny przepis na zupę gulaszową z pieczoną papryką do podania w chłodne jesienne oraz zimowe wieczory.