Garnek rzymski – największe zalety

Garnek rzymski to idealny sprzęt przede wszystkim dla zwolenników lekkostrawnych dań. Rzymski garnek pozwala nie tylko na upieczenie chleba, mięsa i ryb, ale również warzyw lub specjalnej zapiekanki bez tłuszczu w taki sposób, aby poszczególne produkty dusiły się we własnym sosie. Mięsa upieczone w garnku rzymskim zawsze będą soczyste i kruche, a drób miękki i delikatny. Osoby, które cenią sobie aromatyczne warzywa, jak najszybciej powinny zainwestować w porządny rzymski garnek.

Jak wykonane są garnki rzymskie?

wytrzymały garnek rzymskiGarnki rzymskie to bardzo proste naczynia do pieczenia, które wykonane są z wypalonej naturalnej gliny. Bardzo często ścianki garnków rzymskich są porowate i niepokryte żadną glazurą, dzięki czemu szybciej wchłaniają płyny. Technika pieczenia w rzymskim garnku jest bardzo prosta. Przed użyciem pusty garnek rzymski – (szeroki wybór znajdziesz w sklepie Ale Dobre) należy moczyć w wodzie przez około 15 minut. Podczas pieczenia nasiąknięta w naczyniu woda zaczyna parować, dzięki czemu tworzą się warstwy pary wodnej nie tylko w garnku, ale również w piekarniku. Dzięki takiemu mechanizmowi do pieczenia nie trzeba używać żadnych dodatkowych tłuszczy. Bardzo dużą zaletą garnków rzymskich jest to, że pieczone dania nie przypalają się i nie wysychają podczas samego pieczenia.

Jakie dania można piec w garnku rzymskim?

Garnki rzymskie są doskonałym sprzętem do pieczenia mięs, drobiu oraz ryb. Można w nich piec także zapiekanki, dania warzywne, popularną lasagne, a nawet chleb. Mało kto zdaje sobie sprawę w tego, że w garnkach rzymskich można gotować nawet wyśmienite zupy.

O czym należy pamiętać?

Garnki te nie przepadają za gwałtownymi zmianami temperatury. Aby uniknąć pękania, pamiętać należy o tym, by nie wstawać zimnego garnka do rozgrzanego piekarnika. Piekarnik powinien być włączony dopiero po wstawieniu garnka. Nie można wlewać także zimnej wody do gorącego naczynia.