Szkła do piwa – jak dobrać odpowiednie szkło do ulubionego piwa?

W ciągu ostatnich kilkunastu lat świadomość konsumentów piwa niezwykle wzrosła. Ma na to wpływ rewolucja piwna, która rozpoczęła się w Stanach Zjednoczonych i przywędrowała między innymi do Polski. Już nikogo nie dziwią skróty IPA, AIPA, nazwy Weizen, Barley Wine i wiele innych. Gości lokali mają do wyboru niezliczone style piwne, a wiele z nich należałoby serwować w dedykowanym dla nich szkle.

Kufel dalej królem

Choć dalej wśród szkieł zdecydowanie króluje szklanka kufel do piwa, w który możemy z powodzeniem nalać jasnego lagera, koźlaka, pilsnera czy porter, to czasem warto wybrać nieco inne szkło. Za przykład niech posłuży pilzner, którym można śmiało napełnić taki pokal do piwa. Co się zmieni? Otóż kształt tej szklanki utrzymuje pianę piwną, która z kolei pozwala na uwypuklenie aromatu piwa. Pokal też prezentuje się już bardziej elegancko i na pewno będzie lepiej wyglądał w bardziej eleganckich restauracjach. Inną popularną szklanką do piwa jest szkło typu weizen, które przeznaczone jest do serwowania piw pszenicznych. Podobnie jak w przypadku pokalu zadaniem tej szklanki jest utrzymanie piany.

Egzotyczne rodzaje szkła

Takie słowa jak teku, snifter, pinta czy french jelly glass mogą u laika wywołać nie lada zdziwienie, a to tylko kilka nazw szeroko dostępnych rodzajów szkła do piwa, w których można serwować zarówno piwo w domu, jak w lokalu gastronomicznym. Świadomość konsumentów wzrasta i dobrze jest zaznajomić się z poszczególnymi rodzajami szkła, by zapewnić gościom lokalu obsługę na najwyższym poziomie i podać piwo w taki sposób, by uwydatnić wszystkie jego cechy charakterystyczne.