Szeroki wybór noży rzeźniczych do obróbki mięsa

Kucharze dużą wagę przywiązują do noży, na których pracują. Istnieje kilka rodzajów noży do obróbki mięsa. Nie musisz kupować ich wszystkich. Jednak nawet posiadanie kilku podstawowych przyborów znacznie ułatwi proces gotowania.

Toporek do mięsa

noże rzeźnicze
noże rzeźnicze znaleźć można w sklepie Technica

Najbardziej masywny i duży nóż. Noże rzeźnicze tego typu mają rozmiar ostrza od 450 do 500 mm. Ten nóż jest używany do rzeźnictwa tusz. Ale nawet jeśli nie robimy tego w domu, to i tak od czasu do czasu pojawia się potrzeba posiekania dużych kawałków. Jest to siekiera, a jej ostrze jest duże, niemal prostokątne. Ostrze znajduje się poniżej linii rękojeści i mocno wystaje ku dołowi.

Nóż do trybowania

Nóż ten jest bardzo przydatny do oddzielania mięsa od kości. Charakteryzuje się cienkim i dość elastycznym ostrzem. Ostrze jest lekko zaokrąglone, co korzystnie wpływa na właściwości tnące. Ponieważ krojenie mięsa z kości nie jest łatwym procesem i trzeba pracować w różnych kierunkach, szczególną uwagę zwraca się na uchwyt. Musi idealnie leżeć w dłoni. Ułatwia to pracę i minimalizuje ryzyko poślizgnięcia się i skaleczenia.

Nóż uniwersalny rzeźniczy

Jest to klasyczny model noża, który można znaleźć w prawie każdym domu. Długość ostrza jest średnia (ok. 15 cm), jego grubość jest również zbliżona do średnich parametrów (1,5-2 mm). Praktycznie każdy rodzaj pracy można wykonać takim nożem. Praktyka pokazuje jednak, że nie jest to takie wygodne.

Nóź do polędwicy

Prawdopodobnie najcieńszy i najcieńszy nóż do mięsa. Jego pierwotnym przeznaczeniem było przygotowywanie cienkich plasterków polędwicy. Jednak szefowie kuchni i zwykłe gospodynie domowe szybko zauważyły, że jest on bardzo przydatny do wykonywania cienkich nacięć także w innych produktach spożywczych. Dlatego nawet dziś często używa się go do pięknego i cienkiego krojenia sera, bekonu lub warzyw.