Rodzaje wałków do ciasta

Wałek do ciasta jest nieodzownym elementem w każdej kuchni. Nie da się prowadzić kuchni, zwłaszcza w zakresie pieczenia ciast, tortów, ciasteczek bez odpowiedniego wyposażenia. Na rynku jest wiele modeli wałków do ciasta. Odznaczają się one nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim materiałem wykonania. Wyróżnia się wałki: drewniane, stalowe, silikonowe oraz z tworzywa sztucznego.

Wałki do ciasta drewniane

Drewniane wałki do ciasta są najpopularniejsze i najchętniej stosowane. Można je spotkać w niemalże każdej kuchni. Drewno zyskało aprobatę z wielu powodów. Po pierwsze dlatego, że jest tanie i łatwo dostępne. Kupić je można w każdym sklepie za dosłownie kilka złotych. Dodatkowo łatwo się je myje, nie trzeba je dodatkowo konserwować, wystarczyć myć w zlewie z innymi naczyniami, zwykłym płynem do naczyń.

Wałki do ciasta silikonowe

Silikonowe wałki do ciasta są bardzo lekkie. Nadają się do użytku zarówno przez osobę dorosłą, jak i przez dzieci. Silikonowa powłoka sprawia, że ciasto nie przywiera do jej powierzchni, nie ciągnie się, nie robią się dziury. Dodatkową zaletą tego typu wałków jest ciekawy design. Konsument może wybrać wałek na miarę każdej kuchni, gdyż dostępny jest w wielu wariantach kolorystycznych. Zatem silikonowy wałek jest nie tylko funkcjonalny, ale i może stać się ciekawą ozdobą kuchni, blatu roboczego, stołu. Dodatkowym atutem jest możliwość mycia w zmywarce.

Wałki do ciasta stalowe

Stalowe wałki do ciasta rzadkością są spotykane w domowych kuchniach. Produkt ten przeznaczony jest do użytku w profesjonalnej kuchni. Dzięki stalowej powierzchni ciasto do wałka nie przywiera, w cieście nie robią się ubytki, zaciągnięcia. Stalowy wałek jest lekki w użytkowaniu, zatem ręka kucharza, cukiernika nie zmęczy się tak szybko. Dodatkowym atutem jest łatwość czyszczenia tego produktu. Może być myty w zlewie pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Co ważne z punktu widzenia profesjonalnej kuchni, stalowe wyroby są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Posłużą długie lata, nawet przy bardzo częstym i intensywnym użytkowaniu.

Wałki do ciasta z tworzywa sztucznego

Wałki do ciasta wykonane z tworzywa sztucznego to hit ostatnich czasów. Odznaczają się bardzo wyszukanym designem. Dostępne są w wielu wzorach i kolorach. Każda osoba zatem znajdzie model odpowiedni dla siebie. Dodatkowym atutem jest bardzo niska cena. Wałek taki można kupić za kilka złotych w każdym niemalże markecie. Mimo, że nie są trwałe, to można z powodzeniem myć je w zmywarce. Dodatkowo na rynku pojawiła się nowość. Silikonowe wałki do ciasta ze wzorkami wytłoczonymi w wałku.