Plastikowe czy kartonowe – jakie opakowania cukiernicze wybrać?

Wybierając pudełka cukiernicze, przedsiębiorcy zwracają uwagę przede wszystkim na to, jaki będzie ich rozmiar i cena. Są to sprawy kluczowe dla opłacalności sprzedaży. Niezwykle istotne jest również to, z jakiego będą one zrobione materiału. Na rynku dominującym rozwiązaniem są opakowania cukiernicze zrobione z plastiku i kartonu. Które z nich są lepsze?

Charakterystyka opakowań plastikowych

Z jakiego powodu wielu cukierników sięga po opakowania cukiernicze wykonane z plastiku? Nie da się ukryć, że najważniejszą ich zaletą jest bardzo niska cena, co pozwala zaoszczędzić naprawdę duże pieniądze w skali miesiąca. Wielu klientów ceni sobie w nich to, że są one bardzo lekkie. Niska waga opakowania sprawia, że transport wypieku do domu staje się wygodniejszy.
Na tym jednak zalety tego rozwiązania się kończą. Plastikowe opakowania są nieestetyczne, bardzo delikatne, a ciasto w nich może ulec niezwykle dużym zniszczeniom. Co więcej, istnieje duże ryzyko, że w upalny dzień ciasto szybciej się w takim opakowaniu zepsuje.

karton cukierniczy

Czy kartony cukiernicze to dobry wybór?

Z powodu powyższych wad coraz więcej osób decyduje się na kupowanie kartonów cukierniczych (https://sklep.polmarkus.com.pl/opakowania-cukiernicze). Co prawda są droższe, lecz mają naprawdę ciekawe zalety. Karton jest materiałem mocniejszym i stabilniejszym. Dzięki temu transportowane w nim ciasto jest bezpieczniejsze. Co więcej, karton umożliwia wykonywanie na nim bardzo estetycznych nadruków, a nawet pokrycie ich specjalnym połyskliwym lakierem, dzięki czemu całe pudełko staje się eleganckie i sprawia wrażenie luksusowego.