Jak odpowiednio dobrać szkło do rodzaju piwa?

Wbrew pozorom wybór odpowiedniego szkła do piwa nie jest bez znaczenia. Dzięki odpowiednim kształtom i grubości szkła możemy cieszyć się pełnią aromatów i smaków danego rodzaju piwa. Kufel, czy szklanki do piwa charakteryzują się budową, która wydobywa z trunku wszystko, co najlepsze. Sprawdźmy jak dobrać szkło do konkretnego typu piwa.

Rodzaje szklanek do piwa

Klasyczne szklanki do piwa bez uchwytów i nóżki mogą różnić się od siebie kształtem i grubością szkła. Wśród najpopularniejszych rodzajów szklanek wyróżnić możemy szklanki typu weizen oraz stange, French Jelly Glass. Pierwsza z nich charakteryzuje się smukłą budową, szersza na górze, węższa na dole. Przeznaczona jest do białego, pszenicznego piwa. Stange to rodzaj szklanki do piwa, która ma walcowaty i prosty krój z pogrubionym denkiem. Z tego szkła najlepiej jest kosztować jasnego, delikatnego, chmielowego piwa.

Ostatnia z nich French Jelly Glass to szklanka z grubego szkła i tłoczeniach na dole oraz prostej formie na górze. Idealnie utrzymuje temperaturę, wygodnie się ją trzyma i nadaje się szczególnie do lagerów, piw smakowych i radlerów. Warto wspomnieć tutaj też o szklankach do piwa typu pinta, które są najbardziej popularnymi szklankami do piw irlandzkich, amerykańskich i angielskich.

Pokale do piwa

Pokale to szklanki do piwa o kształcie kielicha, dostępne w sklepie Nettrading. Posiadają też charakterystyczną nóżkę. W tego typu szkle najlepiej jest pić lagery, koźlaki oraz pilznery. Ciekawym rodzajem pokala jest snifter, pękata szklanka z niską nóżką przeznaczona do degustacji piw aromatycznych o głębokiej barwie. Kolejnym z nich jest tulip, pokal, którego górna część przypomina w budowie kwiat tulipana.

Przeznaczone do piw, których aromat wydobywany jest dzięki wysokiej pianie. Pije się w nich piwa typu, ALE i IPA. Ciekawym rodzajem szklanki do piwa jest teku, czyli szkło sensoryczne przypominające klasyczny kieliszek do wina z odcięciem na samej górze, które rozszerza się. Przeznaczone do degustacji najbardziej wykwintnych i wymagających piw o dużej głębi aromatów.