Dlaczego talerz do makaronu powinien być głęboki?

W restauracjach można zaobserwować sposób podawania dań makaronowych. Serwowane są w dość głębokich talerzach. W polskich domach często nie przywiązuje się do tego wagi, a makaron je się z płaskiego naczynia. Sos rozlewa się po bokach, kluski lądują na ubraniu lub upadają na ziemię. Talerz do makaronu powinien być zatem nieco głębszy.

Wygoda podczas jedzenia

Makaron wymieszany z sosem lub innymi dodatkami, spoczywający na dnie głębokiego talerza łatwiej nawija się na widelec. Jedzenie nie wymyka się spod kontroli i nie upada na podłogę. Przy spożywaniu makaronów typu spaghetti pomóc może łyżka, ale tak naprawdę już sam głęboki talerz ułatwia sprawę, jedzenie makaronu jest dużo łatwiejsze i po prostu wygodniejsze.

Większa kontrola w trakcie konsumpcji

Nie ma nic gorszego, niż pójście do eleganckiego lokalu, zamówienie potrawy z makaronu i wciąganie klusek ustami jedna po drugiej. Dzięki głębokiemu talerzowi do makaronu możliwy jest kulturalny sposób jego konsumowania. To ważne szczególnie podczas biznesowych obiadów, eventów firmowych, a nawet pierwszej randki. Są to stresujące momenty, które mogą powodować drobne wpadki przy jedzeniu. Głębokie naczynie, w którym podawany jest makaron, może im zapobiec.

Powyższe czynniki sprawiają, że talerz do makaronu Bokono to niezbędny atrybut w każdej kuchni i jak już raz posłuży jako naczynie do włoskiego obiadu, zawsze będzie się chciało z niego korzystać.