Czy wiesz, czym są formy silikonowe?

Wykonywanie deserów i szeroko rozumiane cukiernictwo wymaga dużych umiejętności i doświadczenia. Dobry cukiernik powinien charakteryzować się cierpliwością i dobrymi zdolnościami manualnymi. Jednak nawet najlepszy kucharz, o nawet największych zdolnościach i wrodzonym talencie, nie będzie w stanie przygotować smakowitych deserów i wypieków bez właściwych akcesoriów i narzędzi. Jednym z elementów niezbędnych każdej osobie poważnie myślącej o przygotowywaniu deserów są foremki silikonowe.

Czym są formy silikonowe?

Są to produkty wykonane z silikonu, mające najróżniejsze kształty, dopasowane do kategorii wypieków, bądź deserów. Mogą być one wykorzystywane do przygotowywania zarówno ciast i tortów, czyli wyrobów, do wykonania których niezbędne jest użycie piekarnika, jak i zimnych deserów. Można więc użyć ich przykładowo do wykonania domowych lodów.  Formy silikonowe są elastyczne, co ułatwia wyjmowanie z nich gotowych wyrobów. Nie wydzielają również nieprzyjemnych zapachów i nie ulegają rozkładowi, gdy poddawane są wysokim temperaturom i to dlatego mogą być wkładane do piekarnika.

Jakie są zalety i wady foremek silikonowych?

Do zalet takich produktów należy wspomniana już wcześniej odporność na temperatury (zarówno wysokie, jak i niskie). Dodatkowo po wyjęciu z piekarniku czas, jakiego potrzebują do ostygnięcia, jest w porównaniu z tradycyjnymi blachami bardzo krótki. Do wad form silikonowych zaliczyć należy natomiast ich cenę, ponieważ nie należą one do produktów najtańszych, oraz podatność na zniszczenie, gdyż nie są one tak wytrzymałe, jak przedmioty metalowe.