Z czego najczęściej produkowane są barwniki do czekolady?
Barwniki stosowane do produkcji czekolady są zwykle substancjami chemicznymi pochodzenia naturalnego lub syntetycznego. Najczęściej stosowanymi barwnikami w przemyśle czekoladowym są naturalne barwniki roślinne, takie jak:
- karotenoidy (np. beta-karoten),
- flawonoidy (np. katechiny),
- antocyjany (np. czerwień buraczana),
- karmazyna (np. czerwień koszenilowa A).
Niektóre z tych barwników mogą być pozyskiwane z surowców pochodzenia zwierzęcego, takich jak karmin, który jest produkowany z czerwonych owadów, więc weganie powinni uważnie czytać skład.
Czy mogą być one szkodliwe dla zdrowia?
Naturalne barwniki do czekolady pochodzenia roślinnego (https://sklep.polmarkus.com.pl/barwniki-spozywcze-do-czekolady) zwykle uważane są za bezpieczne dla zdrowia, gdyż są one stosowane w produkcji żywności od wieków. Są one też uważane za bardziej zdrowe niż syntetyczne barwniki, ponieważ nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych, takich jak azotyny, aminy aromatyczne i benzen. Jednakże niektóre z naturalnych barwników mogą wywołać reakcje alergiczne u osób wrażliwych na nie, podobnie jak z jakimkolwiek składnikiem żywności.
Syntetyczne barwniki, zwłaszcza te, które są zabronione lub mają ograniczoną dopuszczalność w Europie, mogą wywoływać szkodliwe skutki zdrowotne u ludzi, w tym mogą być przyczyną problemów ze skórą, chorób układu nerwowego i nowotworów, w związku z czym, w produkcji czekolady oraz innych produktów spożywczych stosuje się zwykle niewielkie ilości tychże barwników i nadzoruje się ich dopuszczalność, a także ilości stosowane w żywności, aby nie przekraczać dopuszczalnych limitów.